Edelstenen en dieren

 

Edelstenen werken ook voor dieren en het verschil in werking is niet zoveel anders als bij de mens.

Met honden en overige dieren werk je met 1 edelsteen .

Dieren zijn heel gevoelig en hun brein werkt niet zoals bij een mens.

Dieren voelen  situaties  aan en voelen  de angst en vrees die een mens bij zich draagt. Het is dus van belang dat je eerst zorgt dat je zelf in balans bent voordat je met je dier en edelstenen aan de slag gaat.

Verder is het gewoon goed opletten. Edelstenen kunnen de klachten in 1e instantie verergeren en dat moet je wel in de gaten hebben.

Je merkt dit snel genoeg wanneer je met je huisdier bezig bent.

Negatieve signalen zijn bijvoorbeeld:

 • Overdadig blaffen
 • Grommen en tanden laten zien
 • Vluchten
 • Haren rechtop
 • Zeer onrustig gedrag
 • Agressief gedrag
 • Niet luisteren

Positieve signalen zijn bijvoorbeeld:

 • Kwispelen
 • Aanhankelijkheid
 • Genegenheid
 • Vrolijkheid

Let op waarschuwingssignalen : Soms kan het te snel gaan voor je dier of eventjes teveel en dan moet je even stoppen.  Het kan dan voor tijdelijke ongemakken zorgen. Bouw de behandeling met je dier dus rustig op.

Wat is een goede manier om een edelsteen uit te zoeken?

Vaak kennen wij onze dieren goed. Aan de hand van hun gedrag zou je in het klachtenregister een edelsteen uit kunnen zoeken.

Bij edelsteentherapie ligt het voor de hand de edelsteen op het lichaam van het dier te dragen. Of erg dichtbij zoals bijvoorbeeld aan een halsband of in de mand.

Wanneer je de edelsteen in de mand legt, kan het dier zelf zijn houding bepalen en zal naast de edelsteen vrijwel altijd in de zelfde houding liggen. Let hierbij op dat de steen niet te klein is.

Edelsteenwater is ook goed voor dieren.

Het is algemeen bekend dat niet alleen mensen edelsteenwater erg lekker vinden.

De volgende stenen kunnen over het algemeen veilig gebruikt worden maar let altijd goed op signalen dat een steen misschien toch te sterk inwerkt op het dier.

Amethist helpt goed bij de opleiding van jonge honden. en  kan helpen om een hyperactieve of zenuwachtige hond te kalmeren, ongehoorzaamheid en schrikken te verminderen en het vermogen tot luisteren te verbeteren. Werkt goed tegen verveling. 

Amazoniet bij huidproblemen.

Apatiet werkt goed tegen huidklachten. Heilzaam voor gewrichten en beenderstelsel. Goed tegen parasieten.

Apofyliet verbetert de levenslust. Werkt  stimulerend voor de gemoedstoestand van uw dier. Zorgt ervoor dat oudere dieren energiek genoeg blijven

Aquamarijn werkt goed bij allergie, jeukende ogen. Harmoniseert de schildklier. Heilzaam voor het gebit.

Aventurijn helpt bij huidproblemen en jeuk, bevordert rust en een gevoel van welzijn en helpt bij emotionele problemen en nervositeit.

Barnsteen is goed tegen teken en vlooien, vermindert angst en onzekerheid en helpt dieren die moeite hebben om voor zichzelf op te komen.

Bergkristal werkt reinigend en vitaliserend en vergroot de concentratie. Is een goede helper bij alle ziektes die te maken hebben met het uit balans zijn van het evenwicht tussen geest en lichaam, dus zeer geschikt voor dieren die last hebben van reisziekte zoals wagen en zeeziekte.

Carneool  werkt vitaliserend, bevordert moed en levenslust en vermindert agressie, jaloezie en angst. Is heel geschikt voor de wat oudere hond die last krijgt van zijn botten en gewrichten en heeft een gunstige invloed op hotspots, jeuk en andere huidproblemen.

Chalcedoon heeft een kalmerende werking maakt rustig .Heeft een positieve werking op suikerziekte en ademhalingsproblemen en helpt honden die moeilijk alleen kunnen zijn. Chalcedoon blauw werkt goed bij dieren met een te hoge geslachtsdrift(vrouwtjes) zorgt er voor dat uw dier zich minder prikkelbaar zal voelen.

Chrysocolla werkt ontspannend, helpt bij ouderdomsklachten en vochtophoping en helpt een dier om zich meer open te stellen voor nieuwe mensen en dieren.Specifiek voor honden: De steen werkt daarom goed bij het afstemming van baasje en hond en kan dus gedragen worden bij het opvoeden (bijvoorbeeld tijdens een honden cursus of training) of als er een verandering plaatsvindt in de samenstelling van de roedel.

Citrien maakt vrolijk, bevordert zelfvertrouwen, vergroot de uitstraling en kan hiermee leiderschap bevorderen. De steen helpt ook bij spijsverteringsproblemen.Het verdrijft spanningen en werkt goed bij ontgiften. Zorgt voor harmonie en balans organen zoals, alvleesklier. Heilzaam bij tumoren. Specifiek voor honden: Omdat citrien het zelfvertrouwen en de uitstraling van de hond vergroot is deze steen heel geschikt om tijdens een hondenshow te dragen.

Diopsiet werkt goed tegen ontstekingen en is heilzaam voor de bloedsomloop en het functioneren van de nieren. Verminderd stress bij het dier en geeft ze levensvreugde.

Girasol werkt heilzaam bij tranende en ontstoken ogen.

Granaat is bijzonder geschikt voor na castratie of sterilisatie. En ook voor het herstel na een operatie of zware ziekte.

Heliotroop bevordert een goede winterslaap. Ondersteunt de zwangerschap bij dieren.

Hematiet heeft een positieve werking op kuddedieren. Goed tegen paniek en verwarring.

Herkimer diamant werkt positief op de relatie tussen mens en dier.

Jade werkt ontgiftend en helpt bij problemen aan het urinestelsel, de blaas en de nieren. Stimuleert bij trauma verwerking. Specifiek voor honden: werkt rustgevend met name tijdens het reizen (bijv. in de auto). Voor het helpen bij de bevalling van uw dier .Specifiek voor katten: werkt ondersteunend bij blaasgruis.

Jaspis (dalmatiër) beschermt tegen negatieve energie en heeft een positieve werking op zenuwen, kraakbeen, verstuikingen en reflexen.

Jaspis rood Goed bij blaasproblemen en werkt goed voor de eetlust van het dier. Geeft het moed. En is goed voor het bloed en de bloedsomloop. Werkt reinigend. Is een verzorgende steen die helpt bij epilepsie, maag, lever en nierkwalen . Werkt vooral op de stofwisseling en helpt bij slechte eetlust. De steen werkt kalmerend bij stress of gevaar en geeft moed. Het brengt de hond in balans en helpt bij het verwerken van oude trauma's.

Labradoriet zorgt ervoor dat een dier niet alle spanningen van zijn omgeving en de mensen om hem heen in zich opneemt. De steen helpt ook bij problemen met de stofwisseling. Helpt bij onzekerheid.En brengt dieren moeilijker van hun stuk.

Larimar werkt heilzaam tegen een hernia bij honden en katten.

Lapis lazuli helpt dieren beter luisteren en vermindert onnodig krabben, werkt uitstekend tegen huidwondjes, eczeem en andere huiduitslag. neurotische gedrag en epilepsie.Werkt heilzaam bij ademhalingsproblemen en longklachten .Werkt goed wanneer uw dier een moeilijke eter is. Specifiek voor honden: bevordert het reukvermogen en kameraadschap. Ondersteunt een hond om weer te leren in eerste instantie zijn neus te gebruiken.De steen vergroot het zelfvertrouwen.

Malachiet werkt goed tegen reumatische klachten en artritis. Verminderd reisziekte.

Mosagaat helpt tegen angst en bij verwerken van trauma's. Het werkt tegen spanning en nervositeit die tot uiting komt in dominant gedrag.  Specifiek voor honden: De steen helpt honden meer naar hun natuurlijke basis instinct te komen.

Peridoot werkt heilzaam voor pas geboren dieren. En dieren die op stal staan. Het geeft ze een rustgevend gevoel.

Rookkwarts verminderd stress.Ontspant het dier.Brengt stabiliteit in het leven van het dier.

Rozenkwartsvergemakkelijkt de uitwisseling van liefde, bevordert harmonie en geeft troost. De steen werkt goed bij hart problemen en bij dieren die te dominant zijn.Hart  problemen, harmonie, troost, makkelijkere uitwisseling liefde, tegen dominantie.

Sodaliet  heeft een opbouwend effect op het beenderstelsel en helpt pezen sneller te herstellen. Het is dan ook een goede steen bij blessures en botbreuken. Sodaliet heeft invloed op de totale hormoonhuishouding en stimuleert de alvleesklier(goed bij suikerziekte).  werkt  bij onrustige honden ontspannend en kalmerend en is een fijne steen bij angst voor lawaai (harde knallen, onweer, vuurwerk). Sodaliet geeft vertrouwen dat het allemaal weer goed komt.

Rhodoniet  staat bekend als EHBO steen, te gebruiken bij een shock na een ongeluk, als spierversterker en krachtige wondgenezer,  versterkt het hart, de bloedsomloop, het immuunsysteem en helpt de hond meer in balans te komen. Kan ingezet worden bij allergiën die slijmvorming geven zoals hooikoorts en huisstofmijtallergie.

Rhodoniet versterkt het skelet en helpt bij osteoporose. Werkt pijnstillend en ondersteunt bij pijnlijke botten, artritis en bij auto- immuunziekte.

Tijgeroog is een beschermende steen en geeft zelfvertrouwen en moed.  De steen kan helpen bij stress, angsten en overprikkeling , heeft een positieve uitwerking op het zenuwstelsel , wervelkolom, de ogen en de luchtwegen. Versterkt de maag en lever en helpt bij buikklachten, darmkrampen, darmzenuwen en verbetert de ontlasting.

Toermalijn helpt om te aarden, werkt beschermend, ontspannend en geeft zelfvertrouwen.Maakt ze minder overgevoelig. Gaat overactiviteit tegen. Beschermt ze tegen straling. Specifiek voor honden: Overactieve en erg angstige honden kunnen baat hebben bij deze steen. Specifiek voor katten: Katten met stress gerelateerde klachten kunnen baat hebben bij deze steen.

Turkois werkt beschermend, zuiverend, kalmerend, ontstekingsremmend en pijnstillend. Specifiek voor katten: vermindert apathie en mensenschuwheid.

Unakiet Helpt bij het loslaten van blokkades die het gevolg zijn van(oude) trauma's. Het is een aardende steen, stimuleert het immuunsysteem en helpt bij stress en de daarmee vaak gepaard gaande angstklachten. Werkt ontspannend en kalmerend. Een fijne steen bij gewrichts- en reumatische klachten en beschermt sterk tegen elektro smog en straling . Bespoedigt genezingsprocessen en stimuleert de vachtgroei.