Amethist

Amethist bevordert (geestelijke en lichamelijke) reiniging, meditatie en innerlijke rust. Amethist stimuleert de groei van je spiritualiteit en je intuïtie. Het is de steen van onthechting en wijsheid. Het helpt je zonder oordeel en met compassie te kijken naar jezelf, naar anderen en naar je omgeving. De steen heeft een kalmerende werking en vermindert angst, woede en haatgevoelens en verdriet. Het helpt bij het verwerken van verlies en tegenslagen en het doorbreken van blokkades. Daarnaast heeft de steen een positieve invloed op heimwee, hoofdpijn en migraine, ogen, het hormoon- en spijsverteringsstelsel en de huid. Amethist werkt pijnstillend bij kneuzingen, verwondingen en zwellingen en is een goede hulp wanneer men van verslavingen wil afkomen. De amethist werkt ook op de epifyse, die dag- en nachtritme bepaalt en werkt door op de andere hormoonklieren. Bij problemen met in- en doorslapen, en bij nachtmerries werkt een brok amethist op het nachtkastje of onder het hoofdkussen uitstekend. Door regelmatig een amethist te dragen wordt vooral de alvleesklier, die niet goed werkt bij bijvoorbeeld suikerziekte (diabetes mellitus), gestimuleerd.
Amethist vermindert zenuwachtigheid en stress. Hij helpt de concentratie te verbeteren en helpt negatieve ideeën los te laten.

Cheveron amethist: Ondoorzichtige amethist met witte lijnen in een V-vorm wordt chevron-amethist genoemd. Het is een vergroeiing van amethist met witte kwarts. De lichte lijnen heten flèches d'amour ('liefdespijlen'). Dit type amethist wordt op Valentijnsdag aan geliefden geschonken.De kwarts in amethistkwarts versterkt de werking van de amethist.