Zwavel zorgt voor geestelijke en spirituele reiniging. Het zorgt er bijvoorbeeld voor om gedachten die telkens weer terug komen stoppen. Zwavel is een giftige steen maar ook een zeer nuttige steen, het is verstandig om de steen niet direct op de huid te dragen . Zwavel absorbeert alle soorten negatieve energieën en stralingen wanneer deze in een ruimte wordt gezet. Het is een steen die je de kans geeft om verstandig te zijn in conflictsituaties. Het verzacht harde karaktertrekken en maakt wat meer begripvol, tolerant en flexibel.

Daarnaast kan Zwavel helpen om je paranormale gaven bloot te leggen en te leren ontdekken. Het reinigt de aura en de chakra's maar helpt ook om negatieve emoties (zoals angst, agressie en irritatie), gedachtes en gedragspatronen te verminderen. Zwavel zorgt voor geestelijke en spirituele reiniging.

Ook lichamelijk werkt zwavelkwarts zuiverend en verzachtend en  werkt de steen ondersteunend bij infecties en verkoudheid en werkt hij goed bij huidaandoeningen en gewrichtsklachten. Ook zorgt Zwavel voor intensieve reiniging van de huid en het bind- en vetweefsel. Het is ook een steen die veel nieuwe energie geeft na uitputting of na een doorgemaakte ziekte. 

 Het werkt ontgiftend, ontstekingsremmend, koortsverlagend, vermindert zwellingen en verbetert de weerstand en het immuunsysteem. Het geeft energie bij vermoeidheid en heeft een positief werking op infecties, verkoudheid en griep, de gewrichten en huidproblemen (zoals eczeem en acne). 

Zwavel is giftig en kan alleen uitwendig gebruikt worden. Edelsteenwater alleen via de indirecte methode maken (dus zwavel niet in contact met het water laten komen) en niet innemen maar bijvoorbeeld deppen op de plekken met eczeem.